A PRK lézeres kezelés bemutatása

A PRK lézeres kezelés bemutatásaA PRK kezelés az egyik legrégebbi lézeres szemműtét típus, azonban manapság is rendkívül népszerű, köszönhetően számos előnyének. Lássuk, mik ezek pontosan.

A PRK kezelés egylézeres eljárás, melynek során a szaruhártya legfelső, ún. hámrétegét ledörzsölik, és az alatta levő rétegben történik maga a lézeres kezelés. A legnagyobb különbség a LASIK és a FEMTO kezelésekhez képest, hogy azoknál nem dörzsölik le a hámréteget, hanem egy ún. lebenyt képeznek, ahol elvégzik a látásjavítást.

A PRK kezelés után a szaruhártya hámrétege regenerálódik, azonban a 2-3 nap, amíg ez tart, kellemetlen lehet a pácienseknek, így ilyenkor pihenniük kell, és fájdalomcsillapítókkal kezelni a kellemetlen érzést. A teljes gyógyulási idő szintén hosszabb PRK esetén, mint a modernebb eljárásoknál, azonban a végeredmény szinte teljesen ugyanaz, ha a személyre szabott PRK-t választjuk.

A személyre szabott PRK azt jelenti, hogy a kezeléshez figyelembe veszik a szemek fénytörési hibáit. Az egyszerű PRK a legolcsóbb, azonban a személyre szabásnak köszönhetően a PRK eredménye akár másfélszerese is lehet az egyszerű PRK eredményének, az ára viszont csak minimálisan magasabb.

A PRK előnye, hogy vékony szaruhártya esetén is alkalmazható, és a későbbiekben akár újabb szemműtét is végezhető, akár a modernebb LASIK vagy FEMTO kezelések alkalmazásával is.

A kezelés hátrányai közé tartozik a lassabb gyógyulási folyamat és a műtét utáni néhány napos idegentest érzés. Bármelyik kezelést is választjuk, mindegyik teljesen fájdalommentes.