Néhány tudnivaló a lézeres szemműtétről

Néhány tudnivaló a lézeres szemműtétrőlA lézeres látásjavító kezelés népszerűsége rohamosan növekszik évek óta, köszönhetően többek között az egyre modernebb kezeléseknek, az egyre rövidebb felépülési időnek, és az akár 100%-os látásnál jobb elérhető eredménynek. Lássunk néhány érdekességet, tudnivalót a lézeres szemműtétről.

A kezelést minden esetben egy alkalmassági vizsgálat előzi meg, melynek során megállapítják, hogy alkalmas-e a páciens a szemműtétre, valamint a várható elérhető eredményt is. Emellett elmondják a teendőket, amiket meg kell fogadni a szemműtét előtt. Ezek általában olyan dolgok szoktak lenni, hogy a krémek, smink, parfüm viselését mellőzni kell a szemműtét előtt, hogy elkerüljük a fertőzéseket, valamint el kell hagyni a kontaktlencsét is néhány hétig. Ennek oka, hogy a kontaktlencse viselése átformálja a szaruhártyát, így elegendő időt kell biztosítani a szemnek, hogy visszaálljon a természetes állapotba.

Maga a lézeres szemműtét teljesen fájdalommentes, köszönhetően a helyi érzéstelenítésnek, és általában 10-15 perc alatt el is készül. Kellemetlen érzés fennállhat néhány napig (a kezelés típusától függ, hogy pontosan meddig). Nincsenek varratok utána, semmilyen nyoma nem marad az elvégzett kezelésnek.

A kezelés után egyből érezhető a szemműtét hatása, de a végleges látás elérése néhány napig eltarthat. Néhány napig szükség lehet (főleg PRK kezelés után) fájdalomcsillapítókra, melyek az idegentest érzés, a kellemetlenségeket csökkentik.

Fényérzékenység felléphet a szemműtét után, amin napszemüveg viselésével (ami amúgy is kötelező a szabadban az UV sugárzások miatt) enyhíthető, amíg el nem múlik.