Gyakori hibák kerti tó készítésekor

Gyakori hibák kerti tó készítésekorA kerti tó manapság az egyik legnépszerűbb díszítési megoldás udvarunk, kertünk szebbé tételére. Ennek megfelelően rengetegen vannak, akik kerti tavat készítenek maguknak, de nincs meg a kellő tudásuk a tökéletes kialakításhoz. Lássuk, milyen gyakori hibákat szoktak elkövetni kerti tó készítése során az emberek.

A kerti tavak élőlényeinek szükségük van megfelelő mennyiségű napsütésre, azonban a reggeltől estig tartó tűző napsütés hatására könnyedén megindul az algásodás, amit mindenképpen el kell kerülni. A leggyakoribb megoldás erre a problémára a fa tövébe történő kerti tó készítés, ami további problémákhoz vezethet.

A tóba hulló levelek hatására eliszaposodhat kerti tavunk, sőt, pl. a diófa leveleinek lebomlásakor nem csak eliszaposodás jelentkezik, hanem az élőlényekre ártalmas anyagok is kerülnek a tóba, ami veszélyezteti az egész tavat.

Előre el kell dönteni azt is, hogy milyen élőlényeket szeretnénk a tavunkba telepíteni, mivel hozzájuk kell alakítani pl. a víz mélységét is. A mocsári növényeknek pl. sekélyebb vízre, a tavirózsáknak azonban 80-120 cm-es vízmélységre van szükségük. Ha mindkét típusból szeretnénk tavunkba ültetni, akkor úgy kell a medret kialakítani, hogy legyen sekélyebb és mélyebb víz is.

Nagyméretű, fóliázott kerti tavak esetében, az egyik leggyakrabban elkövetett tó-építési hiba az, hogy sokan nem építenek be gravitációs tószűrő rendszert. Ennek a feladata, hogy egy központi összefolyón keresztül gyűjti össze a szennyezett vizet, melyet gravitációs áramlással juttat el a szűrőrendszerig.