Cukorhelyettesítők: az eritrit

Cukorhelyettesítők: az eritritAzzal már egyre többen tisztában vannak, hogy a cukor fogyasztása egészségtelen. Számos alternatívát, cukorhelyettesítőt vásárolhatunk, ha egy kicsit jobban körülnézünk. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az eritrit. Ennek előnyeit fogjuk bemutatni bejegyzésünkben.

Az eritrit egy száz százalékban természetes, növényi eredetű édesítőszer. A természetben megtalálható például a szőlőben, dinnyében, körtében, de alkotóeleme egyes gombaféléknek is.

Az eritrit legnagyobb előnye, hogy majdnem teljesen kalóriamentes, valamint nem tartalmazza az elhízást és cukorbetegséget okozó egyszerű szénhidrátokat, viszont ízre megközelíti őket. Az eritrit segítségével könnyebben kontroll alatt tartható a vércukorszint, így a cukorbetegeknek ajánlott cukorhelyettesítő. Nem teljesen olyan édes, mint a répacukor, de az előnyöket figyelembe véve jobb választás.

Az eritrit a répacukorban található szacharózzal ellentétben nem segíti elő a fogszuvasodást. Egy filmréteget alakít ki a fogakon és így megakadályozza, hogy a cukor vagy a keményítő savvá alakuljon át és fogszuvasodás jöjjön létre. A szájban található baktériumok nem képesek erjedni az eritrit által, így sav sem keletkezik.

Egy 2010-ben megjelent tanulmány szerint az eritrit képes úgy viselkedni, mint egy intenzív antioxidáns. Képes megkötni az igen káros, daganatos betegségeket okozó szabadgyököket, és mellette csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.