Érdekességek a késdobálásról

Érdekességek a késdobálásrólA késdobálásról nem sokan gondolják, de kiváló lehetőséget nyújt kikapcsolódásra, mozgásra egyaránt. Ennek köszönhetően egyre több olyan vállalkozás, szórakozóhely jelenik meg, ahol a késdobálás az egyik attrakció.

Természetesen nem konyhai kést kell dobálni ilyenkor, hanem egy speciális dobókést. Ennek jellegzetessége, hogy nincs éle, mivel nincs rá szükség, és a súlyeloszlása is egyenletes, aminek köszönhetően jól tud forogni. A megszokott késekkel ellentétben nem csak éle nincs, hanem markolata sincs, mivel ez csak gyengítené a forgást, valamint folyamatosan megsérülne. Amire szükség van, az gyakorlatilag a kés hegye, aminek strapabírónak kell lennie, mivel ez volt érintkezni a táblával, másik késekkel, egyéb dolgokkal.

A technikát tekintve az eldobott kés folyamatosan forog, nem nyíl egyenes pályán repül, amikor hajítjuk. Ezt a forgás segíti elő a már bemutatott tulajdonságok mellett a szimmetrikus kialakítás is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a késnek akkor kell heggyel előre felé állnia, amikor a táblához és, aminek feltétele a megfelelő késdobáló technika elsajátítása.

Megkülönböztethetünk teljes fordulatos és félfordulatos dobásokat is. A különbség köztük a kés fogásában jelentkezik. Félfordulatos dobásnál a kés hegyénél fogva dobjuk el a kést, teljes fordulatos dobásnál pedig a markolat helyén fogjuk a kést.

Fontos, hogy a kést bármilyen dobásnál, tehát akár a hegyénél, akár a markolatánál határozottan, stabilan fogjuk meg, mivel erre szükség van ahhoz, hogy megfelelő erőt tudjunk kifejteni, valamint, hogy a dobást irányítani tudjuk.