Klíma vásárlási tanácsok

Klíma vásárlási tanácsokA nyári nagy melegben a klíma jelenti az egyik legjobb megoldást arra, hogy lehűtsük lakásunkat, irodánkat. Ahhoz azonban sokan nem értenek, hogy mire kell figyelni klíma vásárlás, telepítés előtt. Ezt fogjuk megvizsgálni.

A klíma vásárlásának, telepítésének szabályai

A 2015. február 18-án életbe lépett új kormányrendelet szerint csak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által hitelesített vállalkozás képesített alkalmazottja végezheti el a klímák szerelését, vagyis a klímák telepítését.

Nem csak a szereléshez, hanem a klíma vásárláshoz is szükség van egy ilyen szakemberre, ugyanis magánszemély is csak úgy vásárolhat klíma berendezést, ha írásos igazolása van arról, hogy hitelesített vállalkozás fogja azt beszerelni neki.

A megfelelő klíma kiválasztásának szempontjai

Az első lépés a megfelelő teljesítmény kiválasztása, az adott helyiség méretéhez, adottságaihoz leginkább illő berendezésre lesz szükségünk. Ehhez nem árt, ha szakember segítségét kérjük, ugyanis ő pontosan tudja, hogy mit kell figyelembe venni a helyiségek méretei mellett (fekvés, szigetelés stb.).

A következő feladat, hogy meghatározzuk, hol lesz elhelyezve a kültéri és a beltéri egység. A kültéri egységet pl. műemlékvédelem alatt álló házak homlokzatára szinte biztosan nem lehet elhelyezni, valamint a szerelési költséget tekintve törekedni kell, hogy a két egység minél közelebb legyen egymáshoz.

A beltéri egység elhelyezésénél jó megoldás, hogy ne kanapéval, ággyal szembe helyezzük, mivel így ránk fogja fújni a hideg levegőt, ami elméletben jól hangzik, gyakorlatban azonban igen kellemetlen tud lenni.