Mi az az e-recept?

Mi az az e-recept?Az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszere által a kezelőorvosok és háziorvosok számára lekérdezhetővé válnak a betegük egészségügyi ellátására vonatkozó adatok (betegéletút) és az ellátása folyamán keletkezett betegdokumentumok (zárójelentések, ambuláns lapok, laborleletek, képi diagnosztikai leletek, e-receptek, e-beutalók). A gyógyszertárakban csak a beteg e-receptadatai kérdezhetőek le.

A rendszer előnye, hogy bevezetésével biztonságosabbá, gyorsabbá, kényelmesebbé és költséghatékonyabbá válik az egészségügyi ellátás. Megkönnyíti a kezelőorvosok dolgát, mivel egy kattintással hozzáfér minden olyan információhoz a betegről, ami a kórtörténetét, korábbi problémáit mutatja be.

Nem csak az orvosok, hanem a beteg dolgát is megkönnyíti ez a rendszer, mivel a jövőben a betegnek nem kell a leleteit gyűjtenie és magával vinnie a rendelésre, vagy a memóriájára hagyatkoznia a gyógyszerelését tekintve, és nem kell vizsgálatokat ismételni, mert ezek az adatok mind elérhetővé válnak.

Alaphelyzetben betegadatokat csak a kezelőorvos kérdezhet le, különösen érzékeny adatokat, de ezen a beteg változtathat, és adhat hozzáférés egyéb orvosoknak is. A patikákban csak az e-receptadatokhoz férhetnek hozzá a gyógyszerészek és a gyógyszertári szakasszisztensek.

Az ellátott a saját adatait bármikor nyomon követheti a Lakossági portál felületén, megtekintheti mely adatát ki, mikor melyik ellátó intézményben hozta létre, módosította, vagy kérdezte le.