Tanácsok pályázatíráshoz

Tanácsok pályázatíráshozA különböző uniós és országos pályázatok rengeteg lehetőséget jelentenek a vállalkozások és a magánszemélyek számára egyaránt. Ezekre a pályázatokra jelentkezni azonban gyakran nem egyszerű feladat, emiatt sokan kérik pályázatírók segítségét. A pályázatírók munkájuk során a kezdetektől a projekt végéig segítik, végigkísérik a munkát. De miből is áll maga a pályázatírás?

Első lépésként meg kell vizsgálni az aktuális pályázati lehetőségeket, és azt is, hogy biztosan vonatkozik-e ránk az adott pályázat. Ha olyan pályázatra jelentkezünk, amelyre nem vagyunk jogosultak, akkor csak időt és pénzt pazarolunk.

A pályázat benyújtását minden esetben megelőzi a tervezési szakasz. Nagyon kevés olyan pályázat van, amely során tervek, elképzelések nélkül lehet támogatáshoz jutni. Ehelyett előre ki kell találni, hogy mire fogjuk elkölteni a pályázati pénzt, milyen fejlesztéseket fogunk belőle eszközölni.

A pályázat benyújtása előtt meg kell vizsgálni a pályázat követelményeit, előírásait, ugyanis ezeknek megfelelően kell a pályázatot elkészíteni. A követelmények tartalmazzák a formai követelményeket, a benyújtandó dokumentumokat és a benyújtás menetét is.

Gyakori tévhit, hogy sokan úgy gondolják, hogy a pályázat ingyen pénzt jelent, hogy nem kell érte tenni semmit. Ez azonban nincs így. A támogatások kifizetése (egy része mindenképpen) utófinanszírozással történik. Ha el is nyerjünk egy pályázatot, a megvalósítást és a valódi befektetést igazolni kell ahhoz, hogy a támogatás összegét megkapjuk.