Jó ötlet az okos otthon építése?

Jó ötlet az okos otthon építése?A technológiák fejlődése nem csak az iparban, hanem a mindennapi életben is érezhető változásokat hozott az emberek számára. Az utóbbi években egyre jobban elterjed az okos otthon építése, a házak, lakások átalakítása.

Mi is az az okos otthon?

Az okos otthon lényege, hogy otthonod műszaki eszközei egy rendszerbe vannak kötve, melynek segítségével könnyedén, egy irányító (általában okostelefon) segítségével központilag irányíthatók. Valószínűleg már most is van olyan eszköz otthonodban, amely megfelelő lenne egy okos otthon rendszerébe is, pl. a televízió lehet ilyen, vagy a központi fűtés.

Milyen eszközök tartozhatnak egy okos otthonhoz?

Az okos otthonról elsősorban az olyan műszaki cikkek, berendezések jutnak az emberek eszébe, mint a TV, a biztonsági rendszerek, a füstjelzők, a termosztátok és a hűtők. Az okos otthonok rendszerébe beköthetők pl. a világítás vezérlők is, valamint a függönyök is.

Az okos otthon előnyei

Az okos otthonok számos előnnyel rendelkeznek az emberek számára. Az egyik legnagyobb előny a kényelem. Nem kell mindenért megmozdulni, nem kell minden eszközt az eszköz mellől vezérelni, hanem egy okostelefon segítségével a lakás minden részéből lehet irányítani a berendezéseket. Sőt, akár az otthonodon kívülről is lehet vezérelni az okos otthon eszközeit, az internet segítségével.

A kényelem mellett a másik fő szempont általában az energiafogyasztás csökkentése szokott lenni. Mivel minden előre programozható, valamint online is irányítható, így nem kell pl. egész nap fűteni, ha melegre akarsz hazaérkezni, vagy nyáron a munkahelyről is be lehet húzni a függönyt, ha megváltozik a nap állása.