A laktózérzékenység számos embernél előforduló probléma, akkor alakul ki, ha az emberi szervezetből hiányzik a laktáz nevű enzim. Ennek a feladata, hogy átalakítsa, hasznosítsa a laktózt (tejcukrot). Ha nem tud felszívódni, megemésztődni a tejcukor, akkor hasmenést okoz.
A laktózérzékenység csoportjai
-
Elsődleges laktózérzékenység: genetikai, csak felnőtt korban jelentkezik, az emberek többségénél előfordul.
-
Másodlagos laktózérzékenység: környezetileg előidézett, ideiglenesen fordul elő, vagy valaminek a hatására alakul ki.
-
Veleszületett laktázelégtelenség: már születéskor jelentkezik, általában csecsemőkorban felismerik.
A laktózérzékenység felismerése
Először a tünetek alapján lehet következtetni a problémára, ezek általában: hasmenés, hasgörcs, hányás. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, akkor különböző tesztekkel lehet meghatározni a problémát.
Ezek közül az egyik a laktóztolerancia teszt, melynek lényege, hogy laktóz fogyasztását követően mérik a vércukor emelkedésének mértékét. Másik megoldás a tejtolerancia teszt, mely hasonló elven működik.
A leggyakoribb teszt a hidrogén-kilégzési teszt, melyet tesztital fogyasztásával és a kilélegzett levegőminta mérésével végeznek.
Nem csak orvosi körülmények között, hanem otthon is lehet tesztelni a betegséget, laktózmentes étrenddel. Ennek lényege, hogy csak laktózmentes ételeket fogyasztunk, és várjuk, hogy ekkor is jelentkeznek-e a tünetek. Szerencsére ma már változatos étrend állítható össze laktózmentes ételekből is, sőt, a nassolásról sem kell lemondani, köszönhetően pl. a laktózmentes csokinak.