A biztonságos játszótéri időtöltés alapjai

A biztonságos játszótéri időtöltés alapjaiA gyerekek többsége szereti szabadidejének egy részét a szabadban, játszótéren tölteni. A játszótéren eltöltött idő a legaktívabb időtöltések közé tartozik, így különösen oda kell figyelni, ha azt akarod, hogy gyermeked biztonságban, sérülések nélkül tudja élvezni szabadidejét.

Az első feladat, hogy a gyerekek a koruknak megfelelő játékokat használjanak. Ha a gyermek túl fiatal, vagy túl öreg egy játékhoz, akkor az könnyen balesetveszélyes lehet. Vegyük például a csúszdát. Ha egy gyerek túl fiatal, akkor magasba mászás, a lecsúszás során könnyen sérülést szenvedhet. Ha a gyermek túl idős az adott csúszdához, akkor könnyen leszakadhat alatta.

A játszóterek biztonsági követelményeinek is meg kell felelni. Csak olyan játszótérre engedd gyermekeidet, melyek megfelelnek a biztonsági előírásoknak. Ez mind a kerti játékokat, mind a megfelelő ütéscsillapító talajt jelenti. Természetesen nem csak az építés után kell a játszótérnek biztonságosnak lenni, hanem a működést követően is. Ez azt jelenti, hogy figyelj oda arra, hogy a játszótér megfelelően karbantartott legyen.

A megfelelő felügyelet is fontos, különösen fiatalabb gyerekek esetén. Fiatalabb korban gyakran még nem tudják megfelelően felmérni a veszélyhelyzeteket a gyerekek, főleg, ha az idősebb társaikat próbálják meg követni a játszótéren. Ez azonban balesetekhez vezethet. Megfelelő felügyelet mellett azonban a gyerekek megtanulják felismerni korlátjaikat, és azt is, hogy melyek azok a játékok, melyek megfelelnek koruknak, képességeiknek.