Az autógumik energiacímkéje

Az autógumik energiacímkéje2012-től rengeteg terméken, számlán megtalálhatjuk az EU-s energiacímkét. Ez az a címke, ami színes sávokat tartalmaz, és az adott termék energetikai információit tartalmazza. Nincs ez másképp autógumiknál sem, az energiacímke itt is kötelező elem, és számos fontos információt tartalmaz a gumikról.

Először is megtalálható a címkén az üzemanyag-hatékonyság. A gumik gördülési ellenállása nagyban befolyásolja az autó fogyasztását, így ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni. A jobb üzemanyag-hatékonyság kevesebb fogyasztást fog jelenteni, ami hosszú távon rengeteg megtakarított pénzt eredményezhet, és egy tank üzemanyaggal is hosszabb utat fogsz tudni megtenni. A hatékonyságot tekintve a legjobb az „A” betűvel és zöld színnel jelölt érték, a legrosszabb pedig a „G” betű és a piros szín.

Az energiacímkén megtalálható további fontos információ a nedves tapadás. Az autógumik, melyek nedves tapadás értéke kedvezőbb, ugyanolyan fékerő mellett hamarabb megállnak, mint a kedvezőtlenebb értékekkel rendelkező gumik. A különbségeket méterekben lehet mérni, a két véglet között akár 10-15 méteres különbségek is lehetnek a fékutat tekintve. Mondani sem kell, ezek óriási különbségek, és baleset, veszélyhelyzet esetén életeket menthet a jobb értékkel rendelkező autógumi.

A harmadik tulajdonság az energiacímkén a zajszint osztálya. A zajszint olyan szempontból fontos, hogy a rosszabb értékekkel rendelkező autógumik hangosabbak.