Szigetvár város látnivalói, rendezvényei

Szigetvár város látnivalói, rendezvényeiSzigetvár városa hazánk egyik történelmileg legjelentősebb városa, köszönhetően az 1566-os török ostrom alatt tanúsított hősies védelemnek. Ugyan a várat nem tudták a védők megtartani, de lelassították annyira a török seregeket, hogy azok nem tudtak tovább vonulni Európa belseje felé. Nem véletlen tehát, hogy a város fő látnivalói, nevezetességei is a török háborúkkal kapcsolatosak, a szigetvári szállások is a török kori emlékeket meglátogató turistákkal telnek meg.

A Szigetvári Vár

A vár az 1566-os ostrom fő helyszíne volt, mai formáját a török uralom alatt nyerte el, a törökök építették újra a harcok után. A vár megtekinthető, bejárható, a várudvar közepén található Szulejmán szultán dzsámija, valamint a várban megtekinthető Zrínyi Miklós várvédő lovasszobra is.

A Török ház

A török ház a török uralom egyetlen máig fennmaradt török épülete, ma kiállítás működik itt a korabeli viszonyokról.

Magyar-Török Barátságpark

A Magyar-Török Barátságpark 1994-ben készült el, Törökország kormányának támogatásával. A parkban megtalálható Szulejmán szultán és Zrínyi Miklós szobra. Ugyanilyen szobrok találhatók meg Szigetvár testvérvárosában, Trabzonban is.

Zrínyi tér

A város főterét körülvevő építmények mind a múltat idézik, itt található meg az Oroszlán-szobor is, valamint a Szent Rókus Plébániatemplom is, melyet eredetileg a törökök építtettek Ali pasa dzsámijaként, és később alakították át a mai barokk stílusú templommá.