Milyen munkavédelmi kesztyűk vannak?

Milyen munkavédelmi kesztyűk vannak?A munkavédelem minden területen kiemelten fontos, ugyanis a biztonságos munkavégzés mind a dolgozók, mind a munkáltatók érdekeit szolgálja. A munkavédelmi felszereléseket több csoportra is lehet bontani, bejegyzésünkben a munkavédelmi kesztyűkről és feladataikról lesz szó.

A gumikesztyűk általában az orvosi szakmákban használatosak, feladatuk, hogy a vizsgálatok, kezelések során megvédjék az egészségügyi dolgozókat a fertőzésektől, a páciensek vérének bőrre kerülésétől. Jellemző rájuk, hogy egyszer használatosak, a vizsgálat, műtét után eldobásra kerülnek.

A bőrkesztyűket általában olyan helyeken alkalmazzák, ahol fontos a biztos fogás, szorítás. Ilyen lehet pl. az építőipar és az autóvezetés is. Szintén az építőiparban van szükség leggyakrabban vágásnak, szúrásnak ellenálló kesztyűkre. Ezek általában speciális anyagból készülnek.

A munkavédelmi kesztyűk közé tartozik pl. az elektromosságnak ellenálló kesztyű. Ezeket olyan munkakörökben szokás alkalmazni, amikor a dolgozó elektromos áram közelében dolgozik. Ezeket a kesztyűket gyakran kell ellenőrizni, hogy nem jelennek-e meg hibák rajtuk, és a lejárati időt követően le kell cserélni.

Szükség lehet olyan védőkesztyűre is, amely az extrém meleg vagy az extrém hideg ellen véd. Hő elleni védelemre van szükségük pl. a tűzoltóknak, valamint olyan dolgozóknak is, akik tűz, meleg közelében dolgoznak. Az hideg elleni védelemnél figyelni kell arra, hogy beltéren vagy kültéren történő munkavégzésről van-e szó, valamint szükség lehet vízzáró kesztyűre is, ha nedves területen történik a feladatvégzés.