Mit jelent az inverteres klíma?

Mit jelent az inverteres klíma?A nyári nagy melegekben az egyik legnépszerűbb hűtési megoldás a klíma szerelése. Ha valaki klímát szeretne vásárolni, mindig felmerül a kérdés, hogy milyen klímát is vásároljon. Általában 3 nagy csoportból szoktak választani az emberek: on-off, inverteres és mobil klíma.

Ha körbekérdez a vásárló, általában azt a tanácsot kapja, hogy inverteres klímát kell vásárolni. De mit is jelent az, hogy egy klíma inverteres?

Ehhez először is ismerni kel az on-off klímák jellemzőit. Az on-off klímák úgy működnek, hogy amikor egy bizonyos érték fölé megy a hőmérséklet, akkor bekapcsolnak, és maximális teljesítménnyel működnek addig, míg el nem éri a levegő a kívánt hőmérsékletet.

Az inverteres klímák ezzel szemben a beállított hőmérsékletet folyamatosan tartják, és mindig olyan hatásfokon működnek, amit az adott hőmérséklet tartása megkövetel. Ez általában jóval kisebb kihasználtságot jelent, mint a maximális teljesítmény. Ennek köszönhetően az inverteres klímák nem csak halkabban működnek, hanem gazdaságosabban is. A maximális teljesítményen működő on-off klímák sokkal többet fogyasztanak, mint az inverteres berendezések. Ugyan az inverteres klímák drágábbak, azonban ez az árkülönbséget működés közben bőven kitermelik.

A zajszint-különbségtől sem szabad eltekinteni. Ez ugyan az anyagiakban nem jelentkezik, de a csendesebb, pl. éjszakai időszakban kifejezetten előny, ha a klíma nem zavar az alvásban, pihenésben.